Mudanya Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Üzüm

Asma, dünya üzerinde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir. Yeryüzünde bağcılığın tarihçesi M.Ö 5000 yılına kadar dayanır. Asmanın anavatanı Anadolu’yu da içine alan ve küçük Asya denilen bölgedir. Bu bölge Kafkasya’yı da kapsamaktadır.

Ülkemizde verimi bakımından ekonomik, çeşit zenginliği ile de genetik materyal açısından yurdumuzun önemli bir bitkisidir.

Ülkemizde ençok yetiştirilen sofralık üzüm çeşitleri, AlphonseL., Cardinal, Razakı, Horoz Karası, Trakya İlkeren, Yalova İncisi ve Atasarısı’dır.

İklim İstekleri

Asma, gelişme devresi uzun bir bitkidir. Günlük sıcaklık ortalaması +10 °C’ye ulaştığında gelişme başlar. Sonbaharda da bu derecenin altına  düşünceye kadar devam eder. 

Güneş ışınlarının daha dik geldiği güney veya güney batı yönlerine meyilli yerlerde kurulan bağlar güneşten daha fazla yararlanır.

Genellikle asma bazı yüzlek köklü anaçlar dışında kökleri derine giden bitkidir, bu nedenle yağışı az olan yerlerde de yetişir. Yıllık yağış ortalaması 400-600 mm olan bölgelerde sulama olmaksızın bağcılık yapılabilir.

Toplam yağış miktarı kadar bunun yıl içindeki dağılımı da çok önemlidir. Kışın ve ilkbahar başı gelişme devresindeki yağış çok yararlıdır.

Toprak İstekleri

Asma değişik toprak tiplerine uyum yeteneği yüksek olan bir bitki türü olmakla birlikte tınlı veye kumlu-tınlı topraklarda en yüksek randıman alınmaktadır. Asmanın yetiştiği toprağın en az 60-70 cm derinliğe sahip olması,bir miktar kireç ve organik madde içermesi istenir.