Mudanya Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Şeftali

Anavatanı Doğu Asya ve Çindir. 

Dünya üzerinde en büyük şeftali yetiştiricisi ülkeler sırasıyla; İtalya, ABD, Çin, Yunanistan, İspanya, Fransa,Rusya, Türkiye, Meksika ve Arjantindir.

Ülkemizin birkaç ili dışında her yerde yetişebilmektedir. Ağaç sayısı ve üretim yönüyle de Marmara Bölgesi  (Bursa başta olmak üzere) lider konumundadır.

Yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600 m arasıdır. Sıcak iklimlerde 1500 m’ye kadar yetiştiği görülebilir.

Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan çeşitli iklimsel faktörlerin başında düşük kış sıcaklıkları, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçları, ilkbahar geç donları ve düşük yaz sıcaklıkları gelmektedir..

İklim İstekleri

Kış sıcaklığının -18 ve -20 °C’ye düştüğü zamanlarda gözler ve yıllık sürgünler donar. Sıcaklık -25 °C’ye düştüğünde ise ağaçlar tamamen donabilir. Redhaven çeşidi dona en fazla dayanıklı olup, bunu J.H.Hale ve Dixired çeşitleri izlemektedir.

Şeftalinin değişik çeşitler bazında 250 ile 1250 saat arasında kış soğuklama ihtiyaçları vardır. Ağaçlar kış soğuklama ihtiyaçlarını tamamlayamadıkları zaman, çiçekler ve çiçek tomurcuklarını silkerler. Çiçeklenme gecikir ve düzensizleşir.

İlkbaharda çiçekler açıldıktan sonra oluşabilecek bir don olayı, çiçekleri ve çiçek gözlerini dondururlar. Çiçek tomurcukları açılmadan önce -5 ve -6 °C de zarar gördükleri halde, açılması sonrasında -3 °C de donmaktadır.

Yaz sıcaklığının düşük olması, meyve eti rengi başta olmak üzere diğer meyve kalite unsurlarını olumsuz yönde etkiler, meyve olumu gecikir.

Toprak İstekleri

Yetiştiriciliğe en uygun topraklar; süzek, killi, kumlu, çakıllı, milli, derin ve çabuk ısınan alüviyal topraklardır. Toprak PH 6-7 olmalıdır. Yeterli sulama ve gübreleme yapıldığında kumlu topraklarda da yetişebilir.