İncirin sofralarda tarihine baktığımızda kurutmalık beyaz incir tüketimi yaygın olup daha çok bilinirliğe sahiptir. Bu tür daha çok Ege-Menderes Havzalarındaki geniş bir alanda yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Sofralık türlerde ise tartışmasız en çok tercih edilen tür Bursa Siyah İnciridir. Sadece Türkiye’de değil Avrupa, Amerika, Güney Afrika, Uzak doğu başta olmak üzere tüm dünyada eşsiz bir tat olduğu Pazar paylarıyla tescillenmiştir.
İklim İstekleri
İncir subtropik iklim bitkisidir. Buna karşın dünyanın ılıman
iklime sahip bir çok yerlerinde yetişmektedir. İncir kışları ılık, yazları
sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık ortalama 18-20°C olduğu yerlerde yetişir.
Meyve doğuşundan hasat sonuna kadar olan Mayıs-Ekim aylarında daha yüksek
ortalama sıcaklıklar ve özellikle meyve olgunluğu ve kurutma döneminde
(Ağustos-Eylül ayları) 30°C'ye kadar çıkan ortalama sıcaklıklar istenir.
Yüksek sıcaklık kadar düşük sıcaklıkta önemlidir. En düşük
sıcaklığın -9°C den daha aşağı düştüğü yerlerde incir tarımı başarılı şekilde
yapılamaz.
İncir ağacının optimal yağış isteği yıllık 625 mm’dir. Yağış
miktarının 550 mm nin altına düşmesi durumunda sulanması gerekir.
İlekleme döneminde esecek kuvvetli rüzgarlar ilek arısı uçuşuna
ve tozlanmaya engel olacağı için uygun değildir.
Toprak İstekleri
İncir ağacı toprak istekleri yönünden fazla seçici değildir.
Ancak kuru incir kalitesi konusu olduğunda, toprak istekleri yönünden seçici
olur. Derin, kumlu-killi, yeterli organik materyal ve kirece sahip topraklar
istenir.
İncir ağacı kirece zengin topraklarda iyi yetişir ve toprak
tuzluluğuna az dayanıklı bir bitkidir.
İncir taban suyu 2 metreden daha yakın olan topraklarda kaliteli
ürün vermez.